onsdag 5 december 2012

AHC-IFK Hallsberg: 7-2

Det var fyra omgångar sen, men ikväll var det äntligen dags för hemmamatch i Banken för Arvika-killarna. Rallarna från Hallsberg stod för motståndet i en match som visade att Arvikas stigande form håller i sig.

Matchinledningen var en fröjd för ett AHC-hjärta att beskåda. Arvika startade aggressivt, pressade Navvies högt upp i banan och tillbringade mycket av tiden i Hallsbergs-zonen. Frånsett några farliga uppstickaranfall från Hallsberg var det Arvikas period. Dock lät det dröja till 10.52 innan Arvika kunde ta en rättvis 1-0 ledning. Mikael Ranta satte säsongens andra kasse som via målvakten tog en lite båge in precis över mållinjen. Domare Laitila stod väl placerad och blåste helt riktigt mål. 2-0 kom knappa två minuter senare när "man of the match" Stefan Kask blev ytterst delikat framspelad av Oscar Wiklander och satte pucken i nät. Känslan då var att Arvika skulle kunna göra ett rejält ryck och dra ifrån. Tyvärr drar man på sig en 2:a, too many players, och Hallsberg tillåts reducera genom Johan Planeby. En dryg minut efter reduceringmålet hittar Laitila en dubbelutvisning för roughing (den första i raden av... några till). Marcus Ekblom och Anton Beckman fick pusta ut lite i utvisningsbåset, varifrån man fick se Andrew Secco sätta 3-1.
Med 3-1 in i pausvilan och det spel Arvika visat, kändes det lite som att det kunde dra iväg lite i den andra. Men tji fick vi som trodde det. Lite grann i alla fall.

Arvika gick inte riktigt att känna igen i den andra. Aggressiviteten var borta och Hallsberg tog sig tydligare och tydligare in i matchen. 3-2 kom som ett brev på posten, då Jonny Åsvik satt utvisad. när Arvika sedan fick Andreas Östling utvisad med halva perioden gången, började oron spridas i min mage. Men som ett glas samarin kom Jonny Åsvik och satte 4-2 i numerärt underläge. Resten av box play-spelet reddes ut med bravur och precis vid fulltaligt gavs Arvika chansen att spela PP. Tycker ni det varit mycket utvisningar i referatet so far? Vänta bara... Powerplay-spelet var okej från Arvikas sida, men det blev inget mål i numerärt överläge. Istället satte man 5-2 en sekund efter att IFKs utvisning runnit ut. Jonny Åsvik hann med att hälsa på i utvisningsbåset ytterligare en gång innan perioden var till ända.
Med 5-2 inför tredje och en förhållandevis lugn och skötsam tillställning, kändes det som att matchen bara skulle spelas av mer eller mindre. Lite grejer hände dock i den tredje akten och vi i sekretariatet fick att göra om man säger så.

Tre utvisningar hann delas ut innan Arvika gjorde matchavgörande 6-2 4.22 in i perioden. Målet gjordes av Erik Olsson i spel 4 mot 4. Efter målet gick matchen in i ett så kallat "avspelningsmode", där inget av lagen direkt förtog sig för att ändra siffrorna på resultattavlan. Skulle man rentav hinna hem till Grey´s Anatomy? Nej, för även om resultatsiffrorna på tavlan fick vila, så fick utvisningsdelen av klockan kämpa rejält den sista halvan av perioden. Tre stycken dubbelutvisningar delades ut inom loppet av 4 minuter. Till spelarnas försvar får jag påpeka att det inte bjöds på något oschysst spel eller fula grejer utan den berömda hönan gjord av en fjäder visade sig i Banken denna afton. Erik Olsson ökade på till 7-2 innan hesa Fredrik ljöd för sista gången ikväll. Vi summerar 7-2 vad gäller mål samt totalt 19 tvåminutare plus en tia för att fel Hallsberg-spelare hämtade pucken som Rikard Berglind sköt iväg. I en match som sannerligen inte var av "ful" karaktär.

Kul att se den fröjdiga inledning AHC bjöd på. Man gick ner sig lite i andra tycker jag där jag tror 4-2 målet av Jonny faktiskt var viktigare än man kan tro såhär i efterhand. 3-3 hade varit tungt för Arvika samtidigt som Navvies hade fått rejält med kol i lokomotivet. Att 5-2 hann att komma innan periodvila gjorde att Arvika kunde kontrollera händelserna i den sista akten. Stefan Kask utsågs till matchens lirare, men det var fler som utmärkte sig. Henrik Sundvall hade en stor del i den fina inledningen av matchen, med sin Duracellkanin-liknande spelstil (om en Durecellkanin spelat hockey). David Tindefjord ingav lugn matchen igenom där backspelet ibland tvingade honom till ett par svettiga ingripanden.

Poängfördelning Arvika:
Erik Olsson 2+1
Jonny Åsvik 1+2
Stefan Kask 1+2
Oscar Wiklander 1+1
Andrew Secco 1+0
Mikael Ranta 1+0
Henrik Sundvall 0+1
Andreas Östling 0+1
Tobias Olsson 0+1

Nu väntar Åmål hemma på söndag. Ett Åmål som mycket överraskande slog Grums i Intersporthallen ikväll med 3-1. ÅSK kommer bli knalltuffa på söndag om man lyckas upprepa kvällens förmodat fina insats som gav seger mot GIK.

Ett lag som överraskade kanske än mer på hemmaplan var Munkfors som tog en poäng mot Hammarö. 4-4 efter full tid, där IFK faktiskt hade ledningen med 4-3 med 6 minuter kvar av matchen. Hammarö kunde knipa extrapinnen på straffar och åkte nog hem från Klingevi med blotta förskräckelsen.

Sunne tog planenligt tre poäng borta mot Örnen, seger 4-1. Noterbart är att Mats Hjalmarsson återigen var med i truppen och stod för en assist. Gammal är äldst. Sparsamt med speltid för en av mina personliga favoriter Jesper Dagerbäck, som har svårt att gå in bland 3 centrar. Vet av erfarenhet att han presterar även som ytterforward och hoppas att Johansson matchar honom mer frekvent. Tillför i mina ögon mer än t.ex. Grönqvist och Alm både offensivt och defensivt.

Köping skulle åka till Ängevi ikväll för match mot Forshaga. Matchen fick dock skjutas upp, då väglaget gjorde det omöjligt för Köping att ta sig dit. Måste varit mycket snö mellan Köping och Örebro, eftersom Hallsberg tog sig till Arvika utan problem. Eller var vädret en bra anledning att skylla på för ett Köping som verkar borttas med interna stridigheter? Ser att Alexander Forsman är klar för spel. Han löser då inga backproblem för Köping om han inte raketutvecklats senaste månaderna.

3 kommentarer: