lördag 3 november 2012

Arvikollen

När jag drev "eat.sleep.hockey"-bloggen, hade jag ett par gånger återkommande inslag i "Arvikollen". Ett sätt för er läsare (och mig själv) att få lite koll på hur det går för Arvika HCs exporter ute i Sverige. Får se vilket intervall Arvikollen kommer hålla, men en gång i veckan är målet.

Vi börjar med Micke Johansson, vars Färjestad gått som tåget på slutet. Senaste tre matcherna har man hållit nollan och alla tre har Alexander Salak på sitt konto. I oktober har man endast två förluster efter ordinarie tid (4-3 mot HV71 i Kinnarps och 4-2 mot Luleå i Coop).
Micke har på oktobers 10 matcher han spelat i, stått för 2+5 vad gäller poängskörd. Totalt säsongen 12/13 står han på 3+8 på 18 matcher, så oktober månad har varit en bra skörd poängmässigt för Magikern från Hjortronvägen. Idag väntar match i Linköping innan landslagsuppehållet ger Färjestad (exklusive Per Åslund och Alexander Salak) spelledigt i 10 dagar. Träffade faktiskt Micke i anrika Billerudshallen i onsdags då han var och såg moderklubben torska en i slutet ganska spännande match mot Grums. Micke var nöjd med lagets insatser på slutet men såg också fram emot lite spelledighet nästa vecka.

* * *

I Elitseriekollegan Brynäs hittar vi Arvikas andre elitseriespelare, Victor Berglind. Victor har spelat till sig en stabil plats i tredjefemman, och i Lars Jonssons frånvaro lär speltiden inte minska. Victor är en väldigt ambitiös, trevlig, "down-to-earth"-kille som jag unnar framgång. På de 16 matcher han spelat har "Bersa" gjort två mål och ett assist och står på +2 i +/- statistiken. Båda målen kom i början av säsongen, så vore kul om hans fina bössa fick det erkännande den förtjänar med ett par mål nu i november. Kolla hans mål mot MoDo i omg. 5 här.

* * *

En snäpp längre ner i seriesystemet, hittar vi Leksands Jacob de la Rose, a.k.a Supertalangen. Leksand har som vanligt ångat på i toppen av Allsvenskan. Om återtåget når hållplats Elitserien denna säsong återstår att se, men räkna med att Leksand når kvalserien även i år utan bekymmer.
Jacob har mestadels lirat i tredjefemman, men har senaste två matcherna blivit befordrad till förstalinan där han spelar med Hurtubise och Johan Ryno. Hoppas poängproduktionen kommer igång för Della, det väntar ju landslagsspel med J-20 om knappt en vecka och förhoppningsvis en JVM-turnering i Ryssland kring årsskiftet.

* * *

I ärkerivalen Moras lag hittar vi två arvikingar, Peter Nolander och Henrik Olsén. Nolander har haft en bra höst so far, fått mycket speltid och producerar poäng i den takt man är van att han gör. Hans kvalitéer ligger ju i det defensiva och hans +1 vittnar ju om att det inte gått dåligt i alla fall. För Henke Olséns del har det gått trögare. Han är noterad för endast 1 match i Allsvenskan samt 5 matcher i Moras J20 superelit-lag. Har tyvärr dåligt med uppgifter hur det ligger till med Henrik och varför han inte spelat mer, men ska forska i ämnet.

* * *

"Glömde du storebror de la Rose?" tänkte kanske vissa av er när jag bara snackade Jacob förut. Nej då, men Erik är utlånad till norska GET-liga laget Lillehammer, där han kommer spela säsongen ut. Ledningen verkar ju uppenbart vara nöjda med Erik, som producerat 1+1 på 4 matcher för klubben. Lillehammer ligger för tillfället på en 6:e plats i tabellen.

* * *

J-20 Superelit är nästa svenska serie jag vill ha ökad medial bevakning på. Vakna SVT, ni har Play-sändningar av guld att sätta igång med! För i Färjestads J-20 har vi ju "the hurricane on skates" Johan Olofsson. Har tyckt det gått lite trögt för Johan. Han har inte producerat poäng i vanlig ordning och har känts avstannande i den raketutveckling han haft senaste åren. Nu är ju killen bara 18 år, så en liten dipp i utvecklingen är ju naturlig, men man vill ju att killen bara ska bli bättrebättrebättrebättre. Min oro spolades dock bort förra helgen då Olofsson på lördagen smällde in ett hat trick plus en assist mot Rögle, för att på söndagen göra ett mål mot Tingsryd. 4+1 på en helg och allt kändes bra igen. Idag lirar FBKs A-J mot nästjumbon Malmö på hemmaplan. Hoppas självklart på fler poäng från Olofsson både idag och imorgon, då man än en gång möter Rögle på hemmaplan. Vem la det spelschemat?

* * *

I landets J-18 elitserie har vi ett gäng AHC-fostrade spelare igång. Bara ett stenkast bort, i Grums IK, har vi Rikard Gill. 8 matcher har det blivit med elitlaget samt några matcher med J-20 laget. Förhoppningsvis har Rikard kommit in i allt vad det nya med att flytta hemifrån innebär, och han börjar spela hockey på sitt vis igen. Träffade honom i onsdags och då såg han riktigt harmonisk ut bredvid pappa Tord (som bar en AHC-klubbjacka, bra Tord!).

Bröderna Lang lirar båda juniorhockey i J-18 elit västra, fast i olika lag. Viktor huserar i BIK Karlskoga som  en av lagets kuggar och brorsan Oskar valde samma väg som bröderna de la Rose och spelar i Leksand, där  han gjort imponerande 13 poäng (5+8) på lika många matcher. Att dessutom stå på +16 är inte illa pinkat av en trähäst.

I Moras B-J lag hittar vi lillebror Olsén, som jag trodde skulle få det tufft att ta steget upp i elit, men tack Rikard för att jag hade fel! Poängmässigt har det blivit 3 assist och +5 är stabilt. Lirat mestadels i första- och tredjefemman. Stor har han blivit också, var med och gled i dress på AHCs J-träning i tordags. Precis som brorsan verkade han växa en halvmeter bara av flytten upp till Mora, vad har dom i gröten egentligen?

Lillebror Olofsson, Marcus, representerar Örebro HK som står noterad för 12 matcher under hösten. 2 assist har det blivit för Mackan som kastats runt en hel del i formationerna av ledningen. Tror Mackan kan börja leverera på allvar om tränarna bara kan bestämma sig var han ska spela, flänga runt i femmorna gynnar inga hockeyspelare, särskilt inte unga killar som precis tagit steget och flyttat hemifrån och har tusen andra saker i skallen än hockey för att klara vardagen.

Vi avslutar där vi började, nämligen i FBK och deras J-18 och U-16 lag. Där har vi nämligen AHC:are i form av Anton Brandhammar och Norra Fjöle-sonen Jonas Nyman. Båda två har på slutet fått prova på J-18 spel trots att de lämnade Arvika för spel i FBKs U-16 lag. Brandhammars debut var en succé och han utsågs av laget till matchens sheriff. Att han gjort mål på det enda skott han skjutit är ju både bra och dåligt. Grym effektivitet, men killen måste ju avlossa bössan oftare med tanke på hans skicklighet på blå.
Nymans debut var ju inte sämre då han stod för en assist mot Grums förra veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar