fredag 10 augusti 2012

Att tippa tvåan...

...är självmord.

Tycker division 2B västra ser jämnare ut än på länge, Grums har inte ens vunnit serien än (även om det ser bra ut). Värvningskarusellen har det varit bra snurr på och många lag har tagit in folk på try-out, vilket borde betyda att fler och fler lag har lite is i magen och trots påtryckningar på gästböcker och forum, faktiskt försöker hålla lugnet och bygga ett bra lag. Bra för serien och således bra för publiken (inklusive gästboksgnällarna)

De lag som värvat bäst i mina ögon so far är Forshaga, Arvika och Karlskoga. Lag som Grums, Hammarö och Köping kommer vara starka även dom, men vad gäller just värvningar ligger dom inte i topp. Thellberg till Grums är ju inte direkt någon värvning, då han avslutade säsongen 11/12 i GIK och både HHC och Köping har ju stommen från ifjol kvar.

Hur slutar serien då? I ett tappert försök rankar jag lagen från botten till toppen och varför just jag kommer ha rätt ;) Kom gärna med synpunkter, men kom ihåg att ha respekt för varandras tippningar (och särskilt min;))


12. HC Örnen
Tog lång tid innan det hände något i lagbygget där, och jag tror inte det berodde på att det fnulades och filades nåt värre. Örnen hade problem med manfall ifjol och jag tror man står inför samma problem i år. Bra hemma, men får svårt på bortamatcherna då det kanske inte rycker i bussåkartarmen hos spelarna.

11. Sunne IK
Kul att Sunne tog platsen när de gavs chansen, tror att dom kommer klara sig relativt bra, men att materialet är för tunt för en hel säsong i tvåan. Man torskade ju rätt hårt mot Örnen i kvalet upp (1-10) och trots att laget inte är det samma som då, tror jag de kommer hålla till i de nedre regionerna.

10. Nor IK
Nor är världsbäst i att pendla mellan himmel och pannkaka i seriespel. Man kan vinna mot Grums på onsdagen och torska med 8-2 mot Åmål på söndagen. Oerhört svårtippat, men tror inte att de duktiga junisar man värvat kan lyfta dem såpass. Har dessutom (som vanligt) varit snack hit och dit om Brodins medverkan i laget, och i år är den nog riktigt viktig. Hellqvist, vart var den grabben ifjol?

9. Åmål SK
Åmål var ju fjolårets stora fiasko. Man tog in spets i form av Ittonen, Åsvik och Eriksson, samtliga med förflutet i AHC och man skapade nog lite harmoni genom att göra sig av med Oblak som enligt rykte spred osämja i laget sin poängskörd till trots. Nu är Åsvik borta och Eriksson är knappast aktuell för spel. Nyförvärven från div.3 funkar nog mer som utfyllnad (med undantag från Sääv), men man har något riktigt intressant i målvakten Weckström som jag tror kan bli ett utropstecken i vinter.

8. IFK Munkfors
Skulle vilja se dem som fjolårets överraskning, men man kom ju ändå från 1:an ner till tvåan. Gjorde det ändå bra att ta sig till play off. Under våren och sommaren kom den ena tråkiga nyheten efter den andra. Spelarflykten var total och flertalet som lämnade var spelare som tillhörde toppskiktet av interna poängligan. Det började höjas frågor om Munkfors ens skulle kunna ställa upp med ett lag, men Munkfors visade prov på is i magen och la fokus på spelarjakt istället för att lyssna på tvivlarna. Idag har man 13 spelare under kontrakt, samtliga med Munkfors som moderklubb. Riktigt imponerande! Till detta har man tillfört ett gäng spelare som kommer provspela för ett kontrakt. Munkfors klubbkänsla och kampanda tror jag kommer lyfta dem från att harva i bottenskiktet. Om man dessutom får Forss under kontrakt kan man klättra nån placering på denna ranking.

7. IFK Hallsberg
Hallsberg kändes för några säsonger sedan som ett lag för ettan, men utvecklingen dog liksom lite. Förra säsongen hamnade man på en sjundeplats och det tror jag man gör även i år, även med ny sarg och plexi.

6. Köping HC
De blå vildsvinen från Västmanland var laget som i mina ögon överraskade mest förra säsongen. Fröjdig fartfylld och fräsch hockey, men kanske var det lagets brist på rutin som gjorde att man inte nådde ända till play off platsen. Man kan göra det den här gången, men jag tror tyvärr man hamnar precis utanför även i år.

5.  Karlskoga HC
Nyförvärvet Helufsén är mycket intressant och kommer ytterligare förbättra Flyers starka offensiv, gjorde ju faktiskt näst flest mål i serien förra säsongen. Annars är laget någorlunda det samma som ifjol, med undantag att Vargen inte skrivit på... än? Frågetecken på målvaktssidan dock. Kommer Wiedenhag verkligen hålla som 1:a eller söker man fortfarande efter en förstekeeper?

4. Arvika HC
Arvika är som sagt ett av de lagen i mina ögon som värvat bäst, men att få ihop det är en annan femma. Träningstruppen ska vara bred, skiftgång på jobbet ska passa in, målsprutor ska komma igång, det så viktiga powerplay och boxplay måste fungera från start och med så många nya komponenter måste man ha ett uttalat mål alla ska dra mot och som alla vill dra åt. Hur kommer vissa spelare reagera på att kanske bli bänkade när truppen är så mycket bredare och bättre än förra säsongen?
Jag vet att AHC ska till play off i år, det finns liksom inget annat för dem. Av egna upplevelser vet jag att lagandan brukar vara mycket god och att nya spelare sällan eller aldrig har problem att acklimatisera sig, man tar hand om varann helt enkelt. Det tror jag gör att man tar sig till play off och kanske rentav hamnar topp tre, men man kommer få hård konkurrens av lagen nedanför.

3. Hammarö
Hammarö var bra 11/12. Riktigt bra. Enda riktiga utmanaren till GIK. Och ändå kom man 23 poäng efter seriegiganten Grums. Säger en del.
Hammarö ser lika stabila ut i år och förlusten av Södergren kommer kanske att märkas en del, men nyförvärven är goda ersättare. Skoglund och Jonsson är kuggar som måste leverera, men det känns som att HHC med Rivest vid rodret är en given kandidat till topplacering även i år.

2. Grums IK
What?! Hold your horses, stoppa pressarna, håll i hatten, WTF osv.osv. Förra säsongens suverän först på andraplats!? Vad ska Göran säga nu?
Kan vara fel ute, men serien är som sagt på förhand jämnare än den förra, vilket betyder att ettan på listan helt klart kan putta ner Grums från tronen (vilket även lag lägre rankat har chans till, inget hugget i sten). Stommen finns där och den enorma längtan efter en plats i ettan gör att GIK är en kandidat till förstaplatsen även i år, men laget ser inte lika spetsigt ut som andra år. Inte som laget nedanför i alla fall.

1. Forshaga IF
Förra säsongen såg Forshaga ut som en giftig utmanare att knipa en kvalplats. Man fick hem bygdens backklippa Andreas Karlan Karlsson och nöp AHCs poängspruta Henrik Sundvall. Detta i kombination med spelarna som anslutit från Munkfors säsongen innan trodde nog många att FIF skulle bli att räkna med. Visst blev dom väl det till en viss del, men det var problem under vägen. Tränaren Robin Eriksson avgick och det rådde spelarbrist i den på pappret breda truppen. FIF underpresterade och kallade till krismöte. Peter Nordström tog över rodret tillsammans med Magnus Arvedsson och lyckades att vända på skutan (mycket marint i jämförelserna nu). FIF började leverera och nöp den sista play off platsen genom att sopa mattan med ett omotiverat AHC i den sista omgången (10-2). Men väl i play off spelet stötte man genast på patrull i en oerhört komplicerad batalj med Hammarö, där dubbla sudden death och sudden death i sudden death-spelet (eller nåt sånt) fällde avgörandet till Hammarös fördel. Slut på det roliga, men Nordström blev tidigt klar för en ny säsong med FIF och lagbygget drog igång utan pardon.
Det ramlade in starka nyförvärv i Jonas Sparring på målvaktsposten, forwardsspetskompetens i Björn Wennerström och Robin Wall från Asplöven och hemvändande backen Markus Karlsson (tillika bror till "Karlan").
Som sagt, Forshaga tillhör lagen som värvat bäst (kanske rentav bäst) och detta gör dem till favoriter på min lista. Dock kvarstår arbetet även här med att få alla att dra åt samma håll. Men är det någon som klarar det så tror jag det är en person som Peter Nordström. En auktoritet både som coach och tränare som jag dessutom tror har rätta fingertoppskänslan att ta FIF till kval via direktplatsen.


Sätt igång och tyck nu gott folk, but have mercy :)

11 kommentarer:

 1. Måste börja med att säga att du har en grym blogg !!
  Tippandet känns också rätt ! Forshaga är starka på pappret, men det var faktiskt mot Hammarö man åkte ut i playoffet i fjol ;)
  Känns som du har riktigt bra koll på lagen ! Tror dock att serien blir jämn bland dom 8 första lagen. Tror Sunne, Munkfors, åmål och örnen gör upp i träsket
  Sen blir den nog Grums, forshaga som gör upp i toppen.

  SvaraRadera
 2. Hammarö ja, stämmer gott det, usch vad fort man glömmer :)

  SvaraRadera
 3. Och tack för komplimangen!

  SvaraRadera
 4. Jag tippar inte än vill se lite träningsmatcher först och Grums har på gång några backar nu ska vi se så jag väntar lite

  SvaraRadera
 5. Förstår det, gäller att ha is i magen ;) Några träningsmatcher inplanerade för Grums (eller för andra lag också för den delen)? Har du något hum om vilka backar som är på ingång, eller är det hemligt?

  SvaraRadera
 6. Inga namn än
  Däremot Tränings matcher mot 2 gånger Kungälv,Grästorp,Kumla än så länge

  SvaraRadera
 7. http://www.nwt.se/sport/lokal_sport/fb-sport/article1150682.ece
  (om Sunne IK)

  SvaraRadera
 8. Skön blogg, och mycket intressant läsning. Den kommer jag att följa och tipsa andra om. Lycka till med tipset, jag återkommer med ett eget lite senare kanske ;)

  SvaraRadera
 9. För tillfället bara 4 klara backar i GIK nu när A Johansson lämnar för spel over there.

  SvaraRadera
 10. jag tippar div.2 västra b 2012/2013
  1 forshaga

  2 grums
  3 karlskoga
  4 hammarö
  5 köping

  6 arvika
  7 nor
  8 hallsberg
  9 åmål
  10 sunne

  11 hc örnen
  12 ifk munkfors

  SvaraRadera
 11. Svårt att tippa tvåan när det är så stora förändringar i trupperna år för år. Grums tar hem serien, dom har rutinen och ser starkare ut på forwardsidan i år, men oroväckande med backbesättningen. Forshaga, Hammarö och Arvika tar övriga platser bland dom fyra främsta. Låter dock bli att rangordna dessa fyra. Efter dom kommer Karlskoga, Hallsberg och Köping smygandes. Det var den övre halvan. Sedan kommer fem lag där nere som får kämpa om att undvika dom två sista platserna, Nor, Örnen, Åmål, Sunne och Munkfors. Men som sagt, svårt att tippa. Tror många lag kommer värva på fram emot seriestarten och förstärka och bredda sina lag, så då kan det bli som vanligt. Helt feltippat i slutändan :-) Nor tex, är alltid svåra att tippa: Dom blir ofta tippade långt ner men ändå är dom med och krigar om en playoff-plats.

  SvaraRadera