lördag 14 april 2012

Spelargenomgång

Tränartrojkan arbetar just nu med en stomme spelare som ska erbjudas kontrakt. Hur deras resonemang går vill eller kan jag inte uttala mig om, men mina personliga åsikter går nåt sånt här kring de spelare som är aktuella för säsongen.

Kristoffer Östling har vissa säsongen varit given etta, vilket i mitt tycke hämmat hans utveckling. I och med att David Tindefjord kom tillbaka efter en kort sejour i Mora för två säsonger sedan tycker jag målvaktssidan i AHC varit bland de starkaste i serien. Båda har fått kriga för speltid och utvecklats på ett positivt sätt. Tanken med säsongen 12/13 är att Patrick Törsfeldt, tränare för J-18 laget förra säsongen, ska kliva in som målvaktstränare med fokus på Östling/Tindefjord från A-truppen samt Martin Olsson/Victor Jakobsen från J-18 laget. Ett steg i helt rätt riktning för att ytterligare förbättra målvaktsspelet. Båda målvakterna bör och kommer erbjudas kontrakt, annat vore osannolikt.

Backsidan var alltför sårbar förra säsongen för att AHC skulle kunna konkurrera om play-off platserna. Kuggarna Phillip Andersson, Linus Strömvall, Andreas Östling, Tommy Carlsson och Oskar Haglund var stommen i försvaret, och dessa fem höll länge AHC med i racet om topp-5 placeringarna. Men pga arbete, skador och att Haglund gick tillbaka till Sunne innan fönstret stängde i januari var det sällan dessa fem kunde matchas under serien. Jag kastar absolut ingen skugga över juniorernas insats som ersättare, men dom räckte inte riktigt till för att försvaret skulle ses som slagkraftigt mot de bättre lagen i serien. Lösningarna vid manfall blev att flytta ner Tobias Olsson och Aleksander Andersson som backar, något som självklart gjorde att offensiven tog stryk. Tobbe var en av AHCs bästa spelare i vinter och var ett måste i en slagkraftig offensiv. Likaså den ständigt skridskoåkande Andersson som störde en och annan stabil back i vinter.
Phillip Andersson, Strömvall, Östling och Carlsson är backar som bör ingå i stommen Möörk och grabbarna tar ut. Haglund lär spela i Sunne i vinter som efter några om och men tog klivet upp i Hockeyvärmlands finrum. Det finns juniorer som absolut kan och ska kriga till sig kontrakt. Jag tänker då främst på Rasmus Mellqvist och Robin Kandergård. Båda gjorde framsteg förra säsongen, men har, som de flesta juniorer har, bitar i spelet dom måste förbättra för att ingå i en ordinarie matchtrupp.

På forwardssidan finns många intressanta namn det jobbas på att knyta till sig, men även en radda namn från förra säsongen som ska signas omgående. Trotjänaren Tobias Olsson, 24 år ung, har gjort 8(!) A-lagssäsonger och har förmodligen tänkt sig göra en nionde under 12/13. Han är lika given som en annan trotjänare, Thomaz Andersson. 11 säsonger i klubbens tjänst och 12 säsonger kommer det bli om han håller sig skadefri (börjar ju bli till åren menar jag). I övrigt på forwardssidan finns ju tidigare nämnde Aleksander Andersson, Oskar Wiklander, Alexander Tillman, Pontus Strömvall, Martin Sundvall och Jesper Dagerbäck. Sistnämnde Dagerbäck var på väg att få ett litet genombrott innan han drabbades av en axelskada som han nu är opererad för och rehabtränar. "Daggen" kommer förmodligen få kriga om ett kontrakt när hösten smyger sig på, och bör erbjudas ett om hans rehabilitering och övrig sommarträning går som den ska.
Tillman och Wiklander är två spelare som brottas med jobb, i nuläget anställda via Adecco på Arvikaverken. Hoppas det löser sig på den fronten på ett eller annat sätt, så att dom kan fortsätta känna sig som hemma i Arvika. Är säkerligen med i tränarstabens stomme, liksom de snart nybakade studenerna Sundvall och Andersson. Pontus Strömvall är en av de spelare som ännu inte fått det där riktiga genombrottet än. Full av verktyg är han och vem vet vad en väl genomförd barmark kan göra med den pojken. Årets utropstecken?
Ett namn jag inte har haft med i några diskussioner är fjolårets bästa spelare i mina ögon, Erik Olsson. Anledningen till att jag räknat bort honom är att vi helt enkelt bör räkna bort honom. Provtränade med FBKs J-20 lag och imponerade. Tyvärr imponerade han på avgående tränaren Rolle Sätterman, men man kan ju hoppas att nån mer såg Sniper Olssons skills under sportlovsveckan och de måndagsträningar han körde med laget säsongen ut. Blir det inte Färjestad står han ju dock inför ett knivigt val. Då blir det nämligen landskapsbyte om han ska lira i de högre ligorna. Närmsta J-20 superelit-förening är Leksand och några div 1 klubbar finns ju inte i Värmland. Han har ett år kvar på gymnasiet och att byta är ju inte bara bara, då får han nog offra ett år. Det låter jag å andra sidan vara osagt, för jag har inte koll på hur det funkar med gymnasiebyten. Själv hade jag inte riktigt anledningen att tänka i samma banor som Erik.

De intressanta namn som funnits med i diskussionerna, Kask, Åsvik, Fridlund, Engström och Ekblom självklart också viktiga att försöka knyta till sig redan nu. Man vet vad de går för och det behövs då ingen utredning under sommarens barmark för att inse att dom killarna är givna. De andra ryktena som florerat är i högsta grad intressanta även de, men dom skulle man ju vilje se mer av innan det ska diskuteras kontrakt.

Punkt.

3 kommentarer:

  1. hoppas att tillman kask och a.andersson skriver på, seriens bästa 1:a femma

    SvaraRadera
    Svar
    1. men tillman, sluta vara anonym.

      Radera
  2. Tillman-Kask-Andersson skulle nog kunna sprida en del oro bland första backparen i motståndarlagen. Tillman behöver jobba med inställningen dock. En av seriens bästa när han är på humör, en i mängden när det går emot.

    SvaraRadera