onsdag 2 november 2011

matchen: AHC - Köping

Matchen blev precis så tuff som jag förväntat mig. I två perioder. Superlativen var många i den tredje och avslutande perioden när Arvika komfortabelt besegrade Köping med 6-2.

Annars var det Köping som startade matchen klart bäst. Erik Fridlund schabblade med pucken i mittzon (lika vanligt som fred i Mellanöstern) och Köpings Erik Nore kunde sätta 0-1 i ett två mot ett läge redan efter en minut. Flera gånger var det också nära 0-2 och hade en av Köpingspelarna använt klubban istället för skridskon vid ett tillfälle hade det också varit ett tvåmålsunderläge för Arvikakillarna. "Jaha, ska det bli en sån match" tänkte man då. Istället ryckte AHC upp sig och lyckades även kvittera i slutet av perioden. Henrik de Geer kunde raka in en retur och ställningen var 1-1 efter första akten. Perioden gick dock till Köping, inte klart men ändock.

Andra perioden rivstartade på liknande sätt som den första. Erik Nore satte sin andra balja för kvällen och AHC var återigen i brygga - i två minuter.
Matchens balja var 2-2 målet. Sedvanligt långpass från Linus Strömvalls klubba, till en frispelad Alexander Tillman som bröt sig in från vänsterkanten. Klubban mellan benen, rätt upp i taket och Beliavski-kopian var ett faktum. Tack för kaffet, cykeln på köpet "and the Oscar goes to..."!
Målet blev med facit i hand något förlösande. Tobbe "på blå" Olsson laddade bössan (för vilken gång i ordningen den här gången?) och satte 3-2 i powerplay med knappt 5 minuter kvar av perioden. Resultatet stod sig perioden ut och AHC kunde gå in till pausvila med en vänd match sett både till resultat och spelbild.

Den spänning man satt och väntade på i sista perioden uteblev fullständigt. AHC tryckte plattan i mattan och det fartfyllda fina spel Köping visat upp under merdelen av matchen var borta. Det primära som försvars- och positionsspel glömdes bort, vilket utnyttjades av Arvikaspelare fulla spelglädje.
Den kanske gladaste av dem alla var matchens nästa målskytt, Erik Olsson. En känslig macka från Tobias Olssons sticka gav Erik chansen att finta bort Köpings burväktare och enkelt sätta 4-2. Då stod klockan på 6.35. Bara knappa minuten senare var Ekke inne igen och serverade Egnersson på silverfat så denne snyggt kunde sätta 5-2. The nail in the chest, som dom säger i Nordamerika (kanske lika bra Erik Olsson lär sig den frasen med tanke på hans spel idag).
Allt var frid och fröjd tills Ted "olyckan" Åström var framme. Linus Strömvall gick in i en närkamp med en kille som dessvärre hamnade på isen innan tacklingen. Smällen tog rakt över Strömvalls fotleder och han blev liggandes på isen skrikande av smärta. Sparbanken Arenas ständige ambulansförarnärvarande (tillika Arvika HCs svar på Ron Hextall), Boa Johansson kom ner till isen och såg över Strömvall tills ambulans anlände. Hans första diagnos löd kraftig stukning, men inget ben- eller hälsenebrott som det först ryktades om. Bara önska Linus ett snabbt tillfrisknande och hoppas att det inte var så illa.
Matchen blev avbruten i ett tiotal minuter och ungefär halva perioden var kvar att spela när matchen återupptogs. Det blev mer eller mindre en defiliering av AHC som spelade ut ordentligt. Martin Sundvall hann med att göra 6-2 innan Hesa Fredrik ljöd för sista gången den här kvällen.

Väldigt mycket positivt att ta upp från denna match. Sex olika målskyttar och ett gediget bra spel över hela banan för att nämna två saker.
Bäst på plan var i mitt tycke Erik Olsson som var tillbaka med de Geer och Egnersson, en kedja som var AHCs bästa och som inte borde rubbas! Efter matchen fick jag ett sms av en gammal AHC-bekant som följt matchen via nätet. Han undrade om Erik Olssons klubba brann.
Jag har en puck hemma, som Erik under en match sköt över sargen. En autograf på den och den kommer vara min pensionsförsäkring.
Bland backarna utmärkte sig Oscar Haglund (vilket kanonförvärv!) och Andreas Östling som gör sin bästa säsong i Arvika-tröjan. Och nån annan tröja har han ju inte haft förutom kanske moderklubben Stavnäs gröna kreation under någon snöig utematch på rinken i Klässbol. Det var väl uterink när han var liten va?
På söndag väntar Forshaga, som tog en meriterande bortaseger i Hallsberg ikväll. Brödrakamp att vänta då Martin Sundvall ställs mot storebror Henrik. Hårda bandage som Mats på Färglagret brukar säga.